Foto: www.pexels.com

Kaut kā īsti neliekas, ka pavasaris steidzas pie mums ar lieliem soļiem, bet par pavasara atnākšanu liecina pirmās siltās dienas un teju teju tuvojošās Lieldienas. Bet vienu gan varu teikt, ka gaisā kaut kas jau virmo.. Drīz, pavisam drīz būs tas visu gaidītais mīļais pavasaris ne tikai uz papīra, bet arī satverams un izbaudāms ar “pilnu krūti”.

Pavasara saulgriežu svinības kopš seniem laikiem ir gaismas uzvaras svētki pār tumsu. Šogad Lieldienas svinēsim 16. un 17.aprīlī. salīdzinoši vēlu kā pagājušo gadu.

Kas ir Lieldienas?

Lieldienas jau kopš seniem laikiem ir Kristus augšāmcelšanās svētki pēc krustā sišanas. Tie ir pavasara saulgriežu svētki.

No kurienes cēlies vārds “Lieldienas”?

Pasaulē nav vienota viedokļa par vārda “Lieldienas” izcelsmi. Bet ir dažādi pieņēmumi.  Viens no pieņēmumiem, kuru bija izteicis angļu mūks Saint Bede the Venerableka, ka  vārds cēlies no vācu pavasara un auglības dievietes Eeostre vai Eastre. Vēl viens pieņēmums, ka vārds cēlies no skandināvu vārdiem eostur, eastur, or ostara, kas tulkojumā nozīmē augošās saules laiks vai jaunpiedzimušo laiks. Pats jaunākais un arī sarežģītākais pieņēmums nāk no kristiešu pasaules, ka vārds cēlies no latīņu valodas hebdomada alba, kur Lieldienu nedēļu sauca par balto nedēļu. Bet svētdienu pēc Lieldienām latiniski sauca pardominica in albis, kas tulkojumā nozīmē baltā rītausma.

Kādēļ Lieldienu zaķis ?

Drošvien, ka lielākajai daļai bērnu Lieldienas saistās ar olām, zaķiem un šūpošanos. Kādēļ tieši zaķi un olas? Lieldienu saistībai ar zaķiem ir dažādi iemesli. Šie iemesli balstās uz pagānu svētkiem un uzskatiem. Viens no iemesliem, tādēļ, ka zaķis simbolizē auglību un Lieldienas simbolizē jaunpiedzimšanu. Otrs iemesls, ka zaķis ir sens mēness simbols, jo Lieldienu svinības taču nosaka pēc mēness fāzēm.

Vēl viens iemesls, kas Lieldienas sasaista ar zaķiem ir ticīgo nostāsti,  kas vēsta, ka redzējuši kā zaķis izlīdis no pazemes, kas simbolizē kristus augšāmcelšanos no mirušajiem.

Kādēļ Lieldienu olas?

Daudzās senajās kultūras ola simbolizēja dzīvi un visas dzīvības sākumu.

Foto: www.pexels.com

Lai jauks Lieldienu gaidīšanas un svinēšanas laiks!

Pievienot atbildi

Your email address will not be published. Required fields are marked *