Foto: www.pexels.com

Ikviens no mums kaut reizi dzīvē ir saskāries ar situāciju, kad ir saņēmis kādu sev adresētu aizvainojošu izteikumu vai rīcību. Arī pieaugušie šādus aizvainojumus pārdzīvo! Tad kā jūtas bērns kad ko šādu piedzīvo?!

Mūsdienu jaunatne raksturā, uztverē un rīcībā krasi atšķiras no manas bērnības. Gribas teikt, ka mums bērnībā bija lielāka pietāte un cieņa pret pieaugušajiem un citiem bērniem. Kaut gan arī manā skolas laikā deviņdesmitajos gados, klasē bija bērni, kurus dažādu iemeslu dēļ apcēla. Atceros, ka man vienmēr bija žēl šos bērnus!

Tikai tagad pārdomājot šo savas klases ikdienu, secinu, ka es taču arī varēju rīkoties un aizstāvēt šos bērnus!Bet… ir viens liels BET…es taču pati biju tikai bērns un šajā situācijā par šādu variantu pat neaizdomājos!

Foto: www.pexels.com

Arī mans bērns nesen saņēma  aizvainojošus izteikumus.  Atnāca mājās no skolas ar asarām acīs. Un tas es sapratu, ka diena nav bijusi tik pozitīva cik gribētos. Es patiešām novērtēju, ka meituks man izstāstija savu sāpi, nevis paturēja pie sevis.

Un tad es tā analizēju un domāju kā man palīdzēt šajā situācijā?! Prātā uzreiz uzplaiksnīja kaut kad senāk lasītie psihologu raksti par bērniem, kuri izauguši “siltumnīcas” apstākļos un gudrajām pamācībām par to ka bērnam jārūda sava psiholoģiskā noturība. Un šādas situācijas nāk tikai par labu! Bet ja šādas situācijas nevis norūda bērnu, bet tieši grauj viņa pašapziņu?! Par to rūdijumu grūti pateikt, jo katrs bērns taču ir savādāks un šādi pārdzīvojumi pat psiholoģiski noturīgam bērnam bez vecāku atbalsta domāju, ka nevar sniegt dzīves rūdījumu. Bet es nezinu vai gribu, lai mani bērni dzīves rūdijumu iegūst šādā veidā! Ir taču daudz citu dzīves situāciju un apstākļu, kas norūda bērna psiholoģisko noturību!

Foto: www.pexels.com

Manas kā ne psihologa atziņas! Protams, ka pats svarīgākais ir uzklausīt bērnu, ļaut viņam izstāstīt visu situāciju, lai sapratu, kas bērnu šajā situācijā visvairāk satrauc! Tad sniegt morālo atbalstu, samīļojot un uzmundrinot! Un tikai tad kopīgiem spēkiem meklēt situācijas risinājumu!  Padalieties ar savu pieredzi šajā jautājumā!

Pievienot atbildi

Your email address will not be published. Required fields are marked *