Foto: https://www.pexels.com

Visu Svētā Valentīndiena jau pavisam drīz apņems visu mīlētāju prātus plašajā pasaulē. Bet vai Valentīndiena ir tikai mīlētāju diena? Vai arī tomēr mīlestībā var dalīties gan liels, gan mazs? Mans meituks katru gadu man prasa, kas tā Valentīndiena tāda ir, ko tā nozīmē. Tākā pati nezinu Valentīndienas vēsturi un tās nozīmi, lai varētu meitukam izstāstīt,  tādēļ nolēmu, ka nedaudz ieskatīšos šīs mīlestības dienas vēsturē.

Teoriju un versiju par Valentīndienas rašanos ir daudz un dažādas, bet es pastāstīšu  populārāko no versijām. Senās Romas pavēsts vārdā Valentīns 3.gs.m.ē laulājis mīlniekus. Imperators Klaudijs II izpētīja, ka vīrieši, kuri nav precējušies ir labāki karavīri. Tādēļ  Imperators aizliedzis Valentīnam turpināt salaulāt mīlētājus. Protams, ka Valentīns nepakļāvās Imperatora Klaudija II lēmumam un turpinājis mīlētājus saulāt. Imperators Klaudijs II šo pārkāpumu atklājis un Valentīns nokļuva cietumā, kur mira 14.februārī. Cietumā priesteris Valentīns ticies ar cietuma uzrauga meitu un neprātīgi samīlējies, pirms nāves atstājot viņai zīmīti ar uzrakstu: Tavs Valentīns.

Foto:valentinesdayideas-xulux.rhcloud.com

Foto:valentinesdayideas-xulux.rhcloud.com

Atceroties savu bērnību, mammai ar tēti šajā mīlestības dienā zīmēju skaistus zīmējumus ar košām, jo košām sirsniņām un kvēliem mīlestības apliecinājumiem. Ja Valentīndiena iekrita brīvdienās, tad pagatavoju ko gardu brokastīs. Neatceros cik gadu vecumā un kādēļ to sāku darīt, jo mani vecāki šo dienu kā tādu nesvinēja. Nākas secināt, ka man kā bērnam šī diena arī bija nozīmīga, jo vēlējos vecākus tā īpašāk iepriecināt. Bērni šo dienu arī uztver kā svētkus. Tikai katrā vecuma posmā mainās mīlestības izpausme- mazākiem bērniem tie ir vecāki, pēc tam jau klasesbiedrs/klasesbiedrene un pieaugot tas jau ir draugs vai draudzene.

Mūsdienās šo dienu lielākoties svin jaunieši – mīlētaji, bet vecākā paaudze šo dienu neatzīst par labu esam. Bet vai tad mums pasaulē mīlestības, svētku un kopā būšanas ar mīļajiem par daudz? Protams, ka mīlestību ir jāizrāda katru dienu un būtībā jau nav nepieciešamības tādai vienai mīlestības dienai. Bet vai tad nav jauki, ka šie svētki var būt viens lielisks pasākuma iemesls, lai visa ģimenīte pavadītu laiku kopā? Lai visiem daudz, daudz mīlestības katru dienu, ne tikai Valentīndienā!

Pievienot atbildi

Your email address will not be published. Required fields are marked *